Naturen erbjuder många möjligheter till rörelse, återhämtning och närvaro. Att vistas i naturen är en viktig nyckel för ett hälsosamt liv. Hur ser din relation till naturen ut? Vilka typer av natur föredrar du att vistas i? Vad gör tiden i naturen med dig?

Skogsbad

Söndag 25 april kl. 9-11

Datum för maj kommer inom kort.

Anmälan: skicka sms till 072 3071675. 8 platser. Pris: 150 kr via Swish till samma nummer som du anmäler till.

Vad är skogsbad?

Skogsbad handlar inte om bad så som vi är vana vid det, utan snarare om att uppleva naturen i närvaro med sina sinnen.

Många av oss är vana att vara aktiva och i rörelse när vi är i skogen, kanske för att motionera, plocka svamp eller rasta hunden. Skogsbad handlar inte om att gå långt eller att utföra något särskilt – utan tvärtom, om att sakta ner, låta vistelsen i naturen bli långsam och kravlös, att bara landa i – bada i, skogens atmosfär.

Begreppet skogsbad kommer ursprungligen från Japan där det kallas shinrin yoku. I Japan har man sedan 90-talet studerat de fysiologiska och psykologiska effekterna av naturupplevelser och särskilt skogens påverkan på människors hälsa och välbefinnande.

Hur kan ett skogsbad gå till?

Vi samlas på gården i Vigenstorp och jag håller en kort info. Sedan går vi långsamt och i tystnad ut till någon eller några platser i vår skog. Där stannar vi och jag guidar er i olika övningar. Det kan bli mjuka rörelser, andning eller mindfulness-övningar där vi fokuserar på intrycken från våra olika sinnen. Vi kommer att strosa runt, sitta med ryggen mot ett träd eller ligga på rygg i mossan. Lyssna efter ljuden i naturen, se olika nyanser av grönt och olika former på blad, mossor och lavar. Det är helt kravlöst, alldeles naturligt och inte det minsta flummigt.

Varför ska vi skogsbada?

Jag har tillbringat massor av tid i skogen genom hela mitt liv men nästan alltid varit i rörelse och inte sällan i mina tankar. Skogsbad är något annat och ger mig en härlig känsla av närvaro, gör mina sinnen nyfikna, ger mig fin återhämtning och faktiskt även stunder av förundran. Det känns både som om jag är en del av något större och att jag får bättre kontakt med mig själv. Så härligt och samtidigt så enkelt!

Det finns studier som visar att vi kan få följande fysiska effekter av skogsbad: sänkt puls, blodtryck och blodsockernivå, förbättring av kognition, koncentration och minne, stressreduktion, sänkta halter av stresshormonen kortisol och adrenalin i blodet samt höjda energinivåer, särskilt vid utmattningssymptom.

Varmt välkommen att komma och testa vad skogsbad kan göra för dig!

Vandringar

Längtar du efter att vistas ännu mer utomhus nu när naturen vaknar till liv igen? Att få vandra på nya stigar och uppleva alla de goda effekter som motion, medveten närvaro och social samvaro kan ge? Vi varvar vandring i tystnad med vandring i samtal utifrån olika frågeställningar och teman. Ibland stannar vi upp och gör olika mindfulness-övningar i syfte att stilla tankebruset och låta lugn och ro-systemet sprida sig i kroppen. Ett härligt sätt att bjuda kroppen på rörelse och sinnet på mängder av intryck i den varierade och vackra nordskånska naturen.

Dag och tid: Nya datum kommer.

Sträcka: 10 km i lugnt tempo på grusvägar och skogsstigar.

Plats: Samling på vår gård med adress Vigenstorp 2392.

Antal platser:8

Pris: 250 kr. Swish till 072 3071675.

Anmälan: sms till 072 3071675